Koniczyna czerwona, kwiat
Koniczyna czerwona – zioło ochronne, przynoszące szczęście.
Nie przypadkowo od stuleci koniczyną łąkową (czerwoną) karmiono zwierzęta gospodarcze, walory odżywcze takiej „paszy” były wyraźnie zauważalne, a w czasach głodu była także karmicielką ludzi.
Legenda biblijna głosi, że Adam i Ewa, wygnani z raju, zabrali ze sobą czterolistną koniczynę - na szczęście.
A nam te 3 piękne listki od zawsze kojarzą się z symbolami Nadziei, Miłości i Wiary.
Ale to daleko nie wszystko o tej szczęśliwej roślinie. Odczarujemy dla Was koniczynę.
Zioła zostały umieszczone do wygodnego w użytkowaniu opakowania strunowego w kolorze naturalnym, z okienkiem.
Jego minimalistyczny styl i eko-oprawa sprawiają, że tak zapakowane zioło, pięknie się prezentuje jak w kuchennej szafce czy ziołowej spiżarni u każdej gospodyni, ale także w postaci pożytecznego i "zdrowego" prezentu dla mamy, babci czy przyjaciółki.
Wymiary opakowania z surowcem: 13 x 22,5 cm
Zawartość: 100% suszony kwiat koniczyny czerwonej - 20g. Surowiec z upraw ekologicznych.
Wsparcie dla zdrowia - naturalny lek na menopauzę
Dziś wiadomo, że kwiaty i ziele koniczyny są źródłem witaminy A, B, C, E oraz P, ale także – żelaza, wapnia, potasu, magnezu i chromu. Ale najważniejszą substancją, wykorzystywaną aktywnie w medycynie, są izoflawony (pochodne flawonoidów) o budowie zbliżonej do żeńskich hormonów – estrogenów.
Izoflawony, zwane potocznie fitoestrogenami, są cudowne i po prostu bezcenne dla kobiet w każdym wieku, a to dlatego że nie wywołują skutków ubocznych, a jedynie wspierają organizm kobiety w okresie menopauzy. Zatem dzięki nim koniczyna czerwona:
- zmniejsza uderzenia gorąca i potliwość
- poprawia pracę serca
- chroni przed spadkiem libido
- poprawia nastrój i koncentrację
- zmniejsza suchość pochwy
Kąpiel w koniczynie zadziała relaksująco, odkażająco i wzmocni skórę.
Ciekawostka - koniczyna jest dobra także na drogi oddechowe, wątrobę i pęcherz
Flawonoidy zawdzięczają koniczynie dodatkowo działanie: przeciwutleniające, antybakteryjne i przeciwobrzękowe. Garbniki zaś czynią z niej lek wykrztuśny i osłonowy dla górnych dróg oddechowych.
Koniczyna czerwona zatem jest ziołem, które docenią nie tylko kobiety w „okresie przekwitania”, gdyż jest to roślina wielozadaniowa, która także:
- łagodzi stany zapalne oskrzeli, kokluszu i bronchitu, a także objawy astmy
- reguluje pracę układu trawiennego, pęcherzyka żółciowego i wątroby
- wspomaga układ moczowy, także przy zapaleniu pęcherza (działa delikatnie moczopędnie)
- uszczelnia naczynia krwionośne
Dodatkowe działania zewnętrzne:
- przeciwświądowe (np.po ukąszeniach owadów)
- przeciwzapalne, przeciwbólowe (dobra na stłuczenia)
- przeciwobrzękowo
Ochrona domu i bydła. Amulet szczęścia.
Legenda biblijna głosi, że Adam i Ewa, wygnani z raju, zabrali ze sobą czterolistną koniczynę, a w chrześcijaństwie trójlistna koniczyna symbolizuje Trójcę Świętą.
Od wieków trzem listkom koniczyny przypisywane są najgłębsze ludzkie wartości - nadzieja, wiara i miłość. Nie przypadkowo, koniczyna uważana jest za silny amulet, przynoszący szczęście, zwłaszcza ta czterolistna. Aby zaś koniczyna przynosiła szczęście i pieniądze, trzeba nie tylko ją znaleźć, ale i nosić przy sobie.
W symbolice ludowej znajdujemy koniczynę jako roślinę chroniącą przed złymi duchami, urokami i niebezpieczeństwem. Przy różnych obrzędach koniczyna była stosowana w celach ochronnych, zwłaszcza przeciw złym czarom i czarownicom.
Wicie wianków z kwiatów koniczyny i wieszanie ich na zewnętrznej ścianie domu, chroniło go przed burzami, piorunami i gradobiciem. Natomiast podkładanie takiego wianka krowom lub okadzanie bydła koniczyną, miało zapewnić ochronę zwierząt przed czarami i chorobami a także ich dobry chow.
Ponadto, osobny gatunek koniczyny zwany "targownikiem", miał przyczyniać się do powodzenia w kupnie i sprzedaży (np.bydła na targu).
Tradycyjny napar z koniczyny czerwonej.
Sposób przygotowania: 2 łyżeczki surowca zalać 250ml wrzącej wody, odstawić pod przykryciem na 10-15 minut. Napar przecedzić lub używać specjalnego sitka do zaparzania.
Do kąpieli relaksującej czy odkażająco-wzmacniającej. Napar z 5-6 łyżek surowca zalewamy 1 L wody, gotujemy kilka minut na małym ogniu lub zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 15 minut. Przecedzony dolewamy do wanny.
Zobacz także
Poprzedni
Następny



